Carlstens kraftiga murar ringlar sin trygga famn kring Donjonen och Kommendanthuset. I dessa 1700-talsbyggnader övernattar ni i våra charmiga rum med utsikt över Marstrand och havet, precis som tusentals soldater gjort genom åren.

Kommendantshuset

Byggdes år 1775. Användes för officerare och speciella fångar, bla politiska fångar. Fångar som inte satt i sittande regering sattes oftast in för att inte kunna påverka sittande regering. En sådan fånge hade två rum, till skillnad från dom andra fångarna som satt ända upp till 30 man i varje cell. Även dödscellen där fångarna satt sista natten innan avrättning finns i detta hus.
Metta-Charlotta var den enda kvinnliga fången på Carlsten, hon sattes där anklagad för mord av barn och man. Hon sätts på bekännelse 1806 och 1809 erkänner hon morden och döms där till döden och avrättas 1810. Författarinnan Ann Rosman har skrivit en bok om Mettas  liv (Mercurium).

I huset bodde också Kommendanten på Carlsten. Den förste kommendanten var Johan Wänschöld och den siste är Eiwe Swanberg som fortfarande är fast boende i Kommendantshuset. 2013 renoverades i bottenvåningen av Kommendantshuset sju nya hotellrum.

Donjonen

Donjonen användes som boende för soldater, där bodde det som mest 600 man i hängkojer i taket. Där stod det också kanoner där riktade mot söder. Idag finns det 15 tal rum, hotellrum, konferensrum, kök och allrum. Carlsten hade en egen garnison 1658-1882. Men var militärt med Radar-station i stora tornet. fram till 1993 då Statens fastighetsverk tog över förvaltningen av Carlsten.

Carlsten har i dag en stor restaurang, konferens, guidningar och event. Verksamheten är öppet året runt.

 

Se filmen om Soldathotellet!